Zwinger vom  Weiner Drachen (INT)

Züchtstätte für Deutsche Schäferhunde Leistung Langstockhaar im SV (FCI)

LSTH

Sinds 2010 is de langstockhaar variant bij de Duitse herders eindelijk toegestaan. Het werd lange tijd als fokkersfout gezien. De LSTH heeft een langere vacht als de stockhaar (STH) en heeft net als de STH onderwol. LSTH zonder onderwol dus alleen langhaar is niet toegestaan. 

LSTH is er in verschillende varianten. De wat kortere die amper van een STH te onderscheiden zijn. Maar ook als complete wolbalen. Of een Duitse herder daadwerkelijk LSTH is kan men testen via DNA. Ook kan men een STH laten testen of deze drager is van het LSTH gen.

Met de LSTH mag men nu net zo fokken als bij de STH en gelden dezelfde regels en mag men ook aan alle keuringen en clubmatches deelnemen en lopen ze in eigen klassen. 

Helaas zijn ze nog niet zo geliefd bij de grotere fokkers daar het nog vaak als fout gezien word en zie je ze nog niet zo heel veel. Maar het word steeds meer. 


LSTH met kortere vacht

Niet elke LSTH is een wolbaal qua vacht. Onze Aylah bijvoorbeeld kwam pas mooi in de lange beharing toen ze 3 was.  Daarvoor was ze kort in het haar en kon ze op clubmatches ook mee lopen in de stockhaarklasses volgens de keurmeesters. Om die reden hebben we haar laten testen en is ze op papier 100% lsth. Na haar 3e verjaardag kwam ze steeds langer in het haar. En nu is een ze een hele mooie LSTH.


Het fokken van LSTH

Binnen de SV mag men alleen LSTH x LSTH verparen en STH x STH. Uit de eerste verbinding komt 100% LSTH. LSTH vererft zich recessief en als beide ouders dit gen van beide kanten krijgen en dus uiterlijk LSTH zijn komen hier ook alleen LSTH uit.

Bij STH is dit hetzelfde tenzij deze stokharen het gen voor LSTH dragen. Draagt 1 ouder het LSTH gen dan worden er allemaal kortharen geboren waarvan een aantal ook weer het LSTH gen kunnen doorgeven. Dragen beide ouders het LSTH gen dan worden er zowel stokharen als langstockharen geboren.


LSTH  x  LSTH =  100% LSTH

STH  x  STH =  100% STH

LSTH x   STH/LSTH = Es kann LSTH und STH geben

STH/LSTH  x   STH/LSTH  =  STH, STH/LSTH, LSTH

STH/LSTH  x  STH =  STH , STH/LSTH


Kleurvererving

Bij de Duitse herder heb je 3 verschillende zichtbare kleuren:
  • Grauw
  • Zwart bruin
  • Zwart

Zwart vererft dominant. Een zwarte hond kan geen andere kleuren doorgeven aan de nakomelingen.  Daarentegen kunnen grauwe en zwart bruine honden wel het zwarte gen doorgeven. Net zo als dat ze grauw en zwart bruin verder vererven kunnen.

Volgende kleuren zijn mogelijk. Achter de / betekent de kleur die de hond niet zichtbaar heeft maar wel vererft.

  • Grauw
  • Grauw/Zwart bruin
  • Grauw/zwart
  • Zwart
  • Zwart bruin
  • Zwartbruin/zwart


Daarbij is het handig de kleuren van de ouders te weten. Zodat men ook weet welke kleuren de honden verder vererven kunnen. Bij zwarte honden is dit niet het geval.

Een dominant vererft gen onderdrukte recessieve genen. Dat betekent dat de hond uiterlijk het dominante gen draagt. Recessieve kleuren kunnen tevoorschijn komen als beide ouders dit gen dragen. 

Bijvoorbeeld een zwart bruine/zwart. Deze hond is uiterlijk een zwart bruine en draagt het gen Zwart. In combinatie met grauwe en zwart bruine honden kunnen hier geen zwarte pups uitkomen. Draagt de andere hond wel het gen zwart of is zelf zwart dan kommen er wel zwarte pups uit.

Draco is zwart bruin. Draco's vader is  zwart en daardoor vererft Draco zowel zwart als zwart bruin. 

Furby is grauw. Haar vader is  zwart bruin. Daardoor vererft ze zwart bruin. Haar moeders vader vererft zwart. Een mogelijkheid is dat Furby ook  zwart vererft.

Cara is zwart bruin en vererft zwart. Haar moeder is een zwarte teef.

Nica is grauw van kleur net als haar moeder. Haar vader heeft haar het gen voor  zwart bruin meegegeven. Ook het gen  zwart is een mogelijkheid bij Nica.