Zwinger vom  Weiner Drachen (INT)

Züchtstätte für Deutsche Schäferhunde Leistung Langstockhaar im SV (FCI)

Handtekening achter op de SV papieren. 

Achter op de SV stamboom staat de eigenaar vermeld (pupkoper) dit kan door de SV al voorgedrukt zijn maar kan ook door de fokker per hand vermeld zijn bij latere aankoop. De fokker is de verkoper en  zet  zijn handtekening in het hokje erachter. De koper moet ook ondertekenen in het laatse hokje. Alleen dan is de stamboom geldig en in eigendom van de pupkoper. 

Anerkennung für das Ausland.

Voor België en Nederland geld dat een pup alleen mag worden geïmporteerd met een Auslands Anerkennung. Deze word door de fokker aangevraagd nadat de stambomen van de SV zijn geleverd aan de fokker. Hierdoor duurt het langer voordat buitenlandse pupkopers hun stamboom ontvangen. De fokker vraagt deze aan bij de VDH (Verband Deutsches Hundewesen). Dat is de Duitse raad van beheer. De stambomen in Duitsland worden niet aangevraagd bij de VDH maar bij de SV (Rasvereniging) vandaar dat dit in twee etappes gebeurd. Alle pups die naar het buitenland gaan krijgen een Anerkennung. 

NHSB nummer  en rashondenlogboek aanvragen

Als je de hond in Nederland wilt laten registreren (niet verplicht) dat kan je dit doen bij de Raad van Beheer. Wil je wedstrijden en examens lopen of de hond laten röntgenen (officieel) dan kan dit alleen via een NHSB nummer. 
Je stuurt daarvoor de stamboom met de anerkennung op naar de Raad. Iemand van de raad komt dan bij je langs en controleert de chip. 
Het is raadzaam gelijk een rashondenlogboek aan te vragen. Hierin komen alles uitslagen en dergelijke.

Chipregistratie

De pup is automatisch via de SV bij de Tasso.net geregistreerd met de chip. Deze werken in heel Europa. Toch raden wij aan de pup ook in NL of België te laten registreren. 

Bij de stamboom  zit een formulier die je moet invullen en terug moet sturen naar de Tasso. Dan is de pup volledig geregistreerd. Helaas mogen wij dat als fokker niet doen. Hier  zitten geen kosten aan verbonden. Je ontvangt een penning en een kaartje met alle gegevens.

In België kan je een chip alleen via de dierenarts laten registreren. 

In NL kan dit via de www.ndg.nl  of www.petbase.nl